De mobiele telefoon blijkt het ideale middel te zijn om snelle protestacties te organiseren. We kennen de voorbeelden uit Iran en Birma, maar ook in Afrika brengt de GSM activisten bij elkaar. Afrikaanse bloggers schreven er een boek over.
Succesvolle voorbeelden
Afgelopen maand verscheen de essaybundel SMS Uprising: Mobile Activism in Africa. In dit boek analyseren diverse Afrikaanse bloggers aan de hand van recente gebeurtenissen de rol die GSM’s gespeeld hebben bij verscheidene manifestaties.
Zo werd in Egypte de 13-jarige Mohammed Mamdouh Abdel Aziz door enkele politie-agenten op straat gemarteld. Video-activisten waren er als de kippen bij en filmden met behulp van hun mobieltje de fysieke mishandeling. De heftige beelden, die meteen op het internet verschenen, leidden tot de arrestatie van de betrokken agenten en triggerde een fel debat over politiegeweld.
Ook Kenia maakte kennis met het GSM-protest. Na de Keniaanse presidentsverkiezingen van eind december 2007 braken op verschillende plekken in het land rellen uit. Bloggersplatform Mashada riep mensen op om via SMS het laatste nieuws over de rellen te delen. Deze oproep werd al snel overgenomen door de bekende Keniaanse blogster Ory Okolloh. Haar voorstel was om via Google Earth het geweld in kaart te brengen. Uit de twee initiatieven ontstond Ushahidi een "Crowdsourcing Crisis Monitoring Project" dat na het Keniaanse verkiezingsgeweld internationaal werd opgezet.
Overheidsmaatregelen in Ethiopië Niet alle SMS-acties monden in succes uit. Het militaire regime uit Ethiopië, toch al niet zo gecharmeerd van geluiden uit de hoek van de oppositie, stelde tijdens de verkiezingsstrijd in juni 2005 een ban in op SMS-campagnes. Oppositieleden en actievoerders trachtten namelijk aan de hand van succesvolle SMS-campagnes hun achterban te mobiliseren. De ban op SMS-en werd pas in 2007 opgeheven.
Met het boek SMS Uprising: Mobile Activism in Africa laat de Nigeriaanse editor en blogster Sokari Ekine zien welke mogelijkheden GSM-technologie heeft om onrecht aan te kaarten, maar ook wat haar beperkingen zijn.