Black Uhuru - Roots Alive Tour 2007 Als je het over Black Uhuru hebt, dan heb je het niet over zomaar een reggaeband. Om met de deur in huis te vallen is Black Uhuru de allereerste reggaeband die een Grammy Award gewonnen heeft. Naast Bob Marley was Black Uhuru de meest populaire reggaeformatie en tot op de dag van vandaag zijn ze nog steeds razend populair. Ondanks de regelmatig wisselende samenstelling van Black Uhuru heeft de band altijd standgehouden en worden ze overal ter wereld met open armen ontvangen. Black Uhuru treedt de komende dagen in diverse Nederlandse poppodia op. Hoog tijd om deze indrukwekkende band de aandacht te geven die het verdient.

Van Black Uhuru is het woord Uhuru afkomstig uit het Swahili, een Afrikaanse taal die vooral in Oost-Afrika wordt gesproken en het betekent “vrijheid”. De groep is eind jaren zeventig ontstaan in de wijk Waterhouse in Kingston Jamaica waar veel reggaeartiesten opgroeiden. Black Uhuru werd opgericht door Euvin “Don Carlos” Spencer, Rudolph “Garth” Dennis en Derrick “Duckie” Simpson. Omdat het afsluiten van een platencontract diverse problemen opleverde, verliet Don Carlos de band om een solocarrière te beginnen. Ook Garth vertrok en sloot zich aan bij de Wailing Souls. Duckie Simpson geloofde in Black Uhuru en daarom bleef hij onder deze naam verder werken. Don Carlos werd vervangen door de eveneens talentvolle zanger Michael Rose en ook Errol Wilson sloot zich bij de groep aan. In deze formatie nam Black Uhuru in 1977 in samenwerking met producent Prince Jammys het debuutalbum “Love Crisis” op, waarop het ijzersterke nummer “I Love King Selassie” te horen is. Drie jaar later werd het album geremií en uitgebracht onder de naam “Black Sounds of Freedom”.

Toen niet alleen de Riddim Twins Sly Dunbar (drums / producent) en Robbie Shakespeare ( bas / producent) maar ook zangeres Sandra “Puma” Jones zich bij Black Uhuru aansloten, kon de internationale doorbraak niet meer uitblijven. In 1980 namen zij het album “Sinsemilla” op dat een daverend succes werd. Ook de daaropvolgende albums “Red”, “Tear It Up” (live) en “Solid” werden stuk voor stuk tijdloze en vooral briljante albums. Black Uhuru bereikte zijn hoogtepunt met het uitbrengen van het album “Anthem” waarvoor ze de Grammy Award kregen.

Overweldigend succes is meestal geen lang leven beschoren en zo ook helaas bij Black Uhuru niet. De positie van oprichter Duckie Simpson en leadzanger Michael Rose werd een punt van discussie en dat leidde tot diverse interne problemen. Daarop besloot Michael Rose de band te verlaten en hij werd opgevolgd door zanger Junior Reid. Uiteraard veranderde de sound door de komst van leadzanger Junior Reid, maar Black Uhuru bleef ook in de periode die daarop volgde uitermate succesvol. “The Great Train Robbery” (geschreven en gezongen door Junior Reid) werd zowel in Engeland als ook in vele andere Europese landen een Top 10 hit. De albums “Brutal” en “Positive” werden zeer goed ontvangen en de liveoptredens waren bijna net zo succesvol als voorheen.

Maar helaas gebeurde opnieuw hetzelfde. Tussen leadzanger Junior Reid en oprichter Duckie Simpson ontstond een conflict, waardoor Junior Reid de band verliet om aan een solocarrière te werken. Tot overmaat van ramp overleed zangeres Sandra Puma Jones in 1990 aan kanker. In de jaren die daarop volgden is Black Uhuru verder gegaan in de oorspronkelijke samenstelling: Duckie Simpson, Rudolph Garth Dennis en Don Carlos. Hierna volgden diverse jonge zangers (waaronder Andrew Bees) en zangeressen elkaar op totdat in 2004 bekend werd gemaakt dat Michael Rose zich weer bij de band had gevoegd. Samen met zangeres Kay Starr treedt de band tegenwoordig op onder de naam “Black Uhuru feat. Michael Rose”.

********************************
Black Uhuru
Roots Alive Tour 2007
featuring Michael Rose and Duckie Simpson
Backed by RasItes
********************************

Donderdag 1 februari
Tivoli Utrecht
Zaal open: 19:30 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: x80 21

Vrijdag 2 februari
Paradiso Amsterdam
Zaal open: 20:00 uur
Aanvang: 21:00 uur
Entree: x80 20

Zaterdag 3 februari
Paard van Troje Den Haag
Zaal open: 19:30 uur
Aanvang: 20:30 uur
Entree: x80 18

Zondag 4 februari
Oosterpoort Groningen
Aanvang: 20:30 uur
Entree: x80 19

Dinsdag 6 maart
Willemeen Arnhem
Zaal open: 20:00 uur
Entree: x80 18

14 reacties

 1. ej erg man ik heb hun optredens gemist waneer komen ze weer.. aubb laat me weten want ik wil het echt een x mee maken black uhuruu… is dodelijkkk..

 2. Black Uhuru in de”Petrol” te A’pen was zo door het dak, dat bij sommige (meestal uitgebreide)instrumental breaks/jams, de sound zo spacey en funky werd alsof George ‘P-funkadelic’Clinton de boel mee aan het opjagen was. B.U.blijven maar de voortrekkers in een stijl waar velen muzikaal verstek moeten laten gaan,ter plaatse blijven trappelen, zich reddden met ratelrapjes,lege diepgang of soundeffectclichées.

 3. Greetings Nesta!

  Je hebt helemaal gelijk. Van Don Carlos in Waterfront zou volgens http://www.foundationtv.nl/concerts.htm sprake zijn, op dit moment wordt op dezelfde website vermeld dat dit optreden gecancelled is. Don Carlos – zeer, zeer spijtig dat het niet doorgaat! – heb ik uit de highlights verwijderd. Nuff thanks voor je oplettendheid.

  Jah guidance!

 4. ik lees bij concert highlights dat don carlos komt op woensdag 18 april in rotterdam in waterfront maar ik kijk op de site en op het internet maar nergens staat dat hij komt alleen op deze site dus klopt het nogh wel en zoja waar kan ik meer info vinden als iemand dat weet JAH BLESS

 5. Het concert in Paard Den Haag was te gek, heb Michael Rose persoonlijk ontmoet in Amsterdam 2 jaar geleden en ik was zeer verrast dat hij me na het concert weer begroette.
  Heb all cd’s van hem en hij heeft ze allemaal gesigneerd, heb zelfs een unieke demo van hem gehad 2 jaar geleden.
  een wereld gozer

 6. Ben vorige week in Paard geweest. Helemaal lekker. Ook goede company, dus 2x feest! Strax naar Geel, België. Zal fluitje zeker weer nodig hebben!!
  Blessings.
  Leiden

Geef een antwoord