Ook al draaide Buma/Stemra vrijdag de "Hyvesbelasting" op videoclips terug, het draagvlak voor de "auteursrechtenpolitie" brokkelt af. Tot in het kabinet.
Tegen beeldvorming is geen kruid gewassen. Dat heeft Buma/Stemra gemerkt, nadat de auteursrechtenorganisatie anderhalve week geleden bekendmaakte flinke bedragen te willen vragen voor het op websites doorplaatsen (embedden) van YouTube-filmpjes. Weblog Geen-Stijl ging de open Hyves-profielen van Buma-medewerkers na en vond tot grote hilariteit uit dat sommigen vele tientallen videoclips embedden. Boosheid klonk toen Buma tijdens een persconferentie weigerde een protestbrief in ontvangst te nemen van de digitale belangenorganisatie Bits of Freedom.
Dat op die bijeenkomst een vertegenwoordiger van de auteursrechtenorganisatie het woord "grammofoonwinkels" in de mond nam, was voor tegenstanders een teken aan de wand: wie anno 2009 dit soort woorden gebruikt, loopt hopeloos achter.
Is het alleen de beeldvorming? Al lang is er kritiek op de "auteursrechtenpolitie". Er zou veel geld aan de strijkstok blijven hangen: deze zomer bleek dat de inkomsten de afgelopen jaren met een derde stegen, maar Buma/Stemra maar 10 procent extra aan artiesten uitkeerde. In 2005 en in 2008 werden miljoenenverliezen geboekt met het beleggen van de gelden, terwijl dit juist voor extra inkomsten moet zorgen.
Uit een iets verder verleden komt de kritiek van organisatoren van houseparty’s met een eigen platenlabel. Ze droegen rechten af voor het afspelen van hun platen, maar zagen daar niets van terug, terwijl de grote sterren spekkoper waren. Inmiddels wordt met software (check ook de blocker) bijgehouden welke platen gespeeld worden, waarna het geld eerlijker wordt verdeeld.
De klachten weerhouden Buma er niet van een grote mond op te zetten bij het bepalen van "redelijke tarieven" voor hergebruik. De tactiek is eerst roepen, dan zien. Dat ging vorig jaar mis, en vorige week opnieuw bij het voornemen geëmbedde videoclips op Hyves te belasten voor €130 per zes stuks. Er was nog geen contract met YouTube, en nog niet eens contact met Hyves.
Van Nederlands nationale internettrots blijf je af, vindt zelfs het kabinet. Minister Hirsch Ballin van Justitie en staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken oefenden achter de schermen druk uit op de rechtenlobby. En met succes: vrijdag ging de gehate "Hyvestax" van tafel voor profielsites en niet-commerciële blogs. Wel moet nog worden uitgezocht welke weblogs dan wèl als commercieel worden gezien en of Nederlandse poppodia auteursrechtbeschermde filmpjes ter promotie mogen gebruiken.
De politieke verontwaardiging komt Buma/Stemra slecht uit. Het innen van auteursrechten staat namelijk deze week op de Haagse agenda. SP-Kamerlid Arda Gerkens zat een commissie voor die zich anderhalf jaar over het vraagstuk boog. "De entertainmentindustrie houdt er verouderde ideeën op na, zonder rekening te houden met de belangen van artiesten. Die hebben immers baat bij internet, maar het enige dat bedacht wordt, zijn nieuwe heffingen." De Hyvestax is daar in haar ogen een goed voorbeeld van. Het CDA is feller: volgens die partij heeft Buma/Stemra "een grens overschreden".
De politieke wil om de rechtenlobby tegemoet te komen, neemt zienderogen af. Gerkens: "Keer op keer blijkt dat ze er zelf niet uitkomen. Als dat zo doorgaat, zal de politiek het onderwerp naar zich toe trekken." Daarmee raakt Buma/Stemra verder weg dan ooit van haar wettelijke taak die ze al tien jaar lang niet weet uit te voeren: het regelen van een fatsoenlijke vergoeding voor gebruik van muziek op internet.
Kritiek
Auteursrechtenorganisaties liggen onder vuur van Den Haag. De commissie-Gerkens oordeelde deze zomer hard over clubs als Buma/Stemra.
â– Het is onduidelijk waar de hoogte van de tarieven op gebaseerd
wordt
â– Het is onduidelijk wat er met het geld gebeurt
â– Verschillende organisaties werken slecht samen, soms wordt dubbel geheven
■De entertainmentindustrie is vijandig tegen klanten en ouderwets in haar ideeën
Bron: Spits Nieuws