Een beetje artiest verkoopt de rechten op zijn werk aan een investeringsmaatschappij die ze zo goed mogelijk uitmelkt. Ook de doden pikken een graantje mee.
Het was nog nooit zo’n goede tijd om een dode beroemdheid te zijn als nu. Tenminste, voor de erfgenamen. Neem de Jamaicaanse reggaezanger Bob Marley. Hij is 28 jaar dood, maar een vorige week bekendgemaakte megadeal tussen zijn familie en de Canadese durfkapitalist Hilco Consumer Capital moet leiden tot een omzet van meer dan 1 miljard dollar in 2012.
Naast het geld dat hits als One Love en No Woman No Cry nog steeds opbrengen moet de Marley-geldmachine nu ook worden aangezwengeld door licentiedeals op het gebied van consumenten-elektronica, waaronder koptelefoons en luidsprekers, en healthcare, denk bijvoorbeeld aan huidproducten en kruidensupplementen. Daarnaast zitten er ook deals voor een videospelletje, een kalmerend Marley-drankje en een restaurantketen in de pijplijn.
Het Amerikaanse zakenblad Fortune meldt dat de erfgenamen van een overleden beroemdheid gewoonlijk netto 10 Ã 15 procent aan dergelijke licentiedeals overhouden. In dit geval zou het dus gaan om minimaal 10 procent van de jaarlijkse omzet van een miljard, waarmee de Marleys op jaarbasis dus 100 miljoen dollar binnenharken.
Het uitponden van dode sterren neemt groteske vormen aan. Zo gaf John Lennon’s weduwe Yoko Ono onlangs ijsmerk Ben & Jerry’s toestemming om onder de naam "Imagine Whirled Peace" op Lennon geïnspireerd ijs te ontwikkelen, figureerde de overleden acteur Steve McQueen in een autocommercial en lanceerde het New Yorkse managementbureau CKX, dat een deel van de erfenis van wijlen Elvis Presley uitbaat, enige tijd geleden een Elvis-kledinglijn – die overigens faliekant mislukte.
Pensioen
De enige overleden zanger die ook maar een beetje in de buurt komt van de bedragen die de Marleys met Hilco willen binnenslepen, is Michael Jackson. Een dag na zijn dood meldde Amazon.com dat het al meer Jackson-spullen had verkocht dan in de elf jaar daarvoor.
De popster verdiende sinds zijn dood in juli volgens Forbes maar liefst 90 miljoen euro. Een deel van dit geld wordt bijgeschreven op de bankrekening van het Nederlandse pensioenfonds ABP, dat via dochteronderneming Imagem Music Group een zeer imposante collectie rechten bezit van zowel dode componisten als Stravinsky en Rachmaninov als (nog) levende artiesten als Phil Collins en Madonna.
Imagem kocht vorig jaar een deel van het werk van Michael Jackson, waaronder succesnummer You Are Not Alone. Iedere keer dat het verkocht of gespeeld wordt door een radiostation, rinkelt bij het ABP de kassa. Het bedrijf maakte eerder bekend een rendement van 8 procent op de muziekrechtenportfolio te realiseren. En dat zal in de toekomst wel zo blijven: ook de artiesten achter de andere 100.000 songs van het bedrijf hebben niet het eeuwige leven.
Bron: Edward Deiters, De Pers