In Jah Muzik is het maar een klein sprongetje van slavery naar poverty. Het zijn namelijk thema’s die regelmatig in reggaemuziek terugkomen. Hoewel de slavernij is afgeschaft, is hij in een modern jasje net zo hard weer teruggekomen. Het lijkt een onoplosbaar probleem. En dat is het misschien ook wel.
In dat kader (en nog vele anderen) gaan slavernij en armoede hand in hand. Want ook armoede is slecht te bestrijden. Maar gelukkig hebben we de Verenigde Naties altijd nog. Want deze organisatie heeft in het jaar 2000 een aantal millenniumdoelstellingen opgesteld, die er onder andere voor moeten zorgen dat de armoede in de wereld in 2015 gehalveerd is. Naast het feit dat de doelstellingen tijdgebonden zijn, zijn de doelstellingen ook meetbaar.
Uit een tussenrapport blijkt echter dat de VN nog een lange weg te gaan heeft om de millenniumdoelstellingen in 2015 te verwezenlijken. Lang niet alle doelstellingen zullen worden gehaald. Sterker nog: het is nu al duidelijk dat de internationale gemeenschap er bij lange na niet in slaagt om de armoede wereldwijd te hebben gehalveerd in 2015. In China zijn (grote) vorderingen gemaakt, maar in zuidelijk Afrika ligt nog geen enkel land op schema.
Hoe zit dat nu eigenlijk met armoede? Hoe kan het dat er elke drie seconden een kind sterft? En waarom leven er in het rijke Westen zoveel mensen onder de armoedegrens? Kun je überhaupt wel iets tegen armoede doen?
From slavery to poverty. En van armoede stroom je naadloos door naar het (geweldige) programma “Is dat eigenlijk wel zo?” Want in deze aflevering wordt het onderwerp “armoede” binnenste buiten gekeerd. Alles wordt door elkaar gegooid en er worden vergezochte verbanden gelegd. In dit programma gaat men – zoals men het zelf noemt – wokken met de werkelijkheid.
Het feit dat Bill Gates – die regelmatig in het programma genoemd wordt – de rijkste man ter wereld zou zijn, is overigens recentelijk achterhaald. Gates heeft zijn positie onlangs af moeten staan aan Sam Walton, de directeur van de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart. Inhoudelijk verandert dit gegeven voor het programma echter niets.
Time for some reasoning, so check it!
Uprising,
Ik heb de documentaire ook gezien, en ben het helemaal met je eens!!!!
Prima gezegd zo!
Is dat eigenlijk wel zo?????
Ik vind het een moeilijk onderwerp, je kan er twee kanten mee op.
In eerste instantie hoeft er beslist geen armoede in de wereld te zijn.
Als de hele rijken hun rijstschuren opengooien, het zijn er 3, is praktisch de armoede de wereld uit….. Ja, en dan?……
De rijke mensen worden dan niet rijker alleen maar armer (niet echt arm) en kijk dat willen ze niet.
Dus de armoede wordt gewoon bewust in stand gehouden. De economie gaat voor alles en daar zijn de arme landen de dupe van.
Zat van de week nog naar een documentaire te kijken over Oeganda, dat is echt schrijnend hoe de mensen er daar aan toe zijn, en met Oeganda zoveel landen.
We leven met z’n allen in 1 wereld en ik vind dat we allemaal een goed bestaan op aarde moeten hebben. Die korte tijd die we op aarde leven mogen we toch wel een beetje aangenaam doorbrengen en niet de zorgen hebben dat er niks te eten is, geen voorzieningen voor water, geen ziekenhuizen, geen medicijnen, het is gewoon te gek voor woorden.
Dus de documentaire slaat werkelijk nergens op. Iedereen heeft recht op leven ongeacht waar je geboren bent.
Greetings
One Love
Uprising